poniedziałek, 8 lipca 2013

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami



Miałam zwariowany tydzień i ostatnio niewiele czasu na bieganie i gotowanie. Wczoraj udało mi się dotrzeć do domu o godz. 19 i mając 20 minut, przygotowałam tarte z łososiem, mozzarellą i pomidorami, według przepisu Pascala. 

Fani Lidla prawdopodobnie już znają ten przepis. Ja po raz pierwszy robiłam go z Magdą jakiś rok temu i byłyśmy zdumione jak łatwo nam poszło. Przyznam się, że nie potrafię gotować z przepisu, bo miary i zbędne, oczywiste szczegóły, jak „posól wodę” rozpraszają mnie. Dlatego poniżej podam składniki, kilka zdjęć, które ułatwią zapamiętanie, choć w skrócie można by to podsumować stwierdzeniem, że wrzucamy wszystko do formy wyłożonej ciastem francuskim i zapiekamy
:-)
 


Składniki:
  • ciasto francuskie: 1 opakowanie
  • jajka: 5 szt.
  • śmietana 18% lub 22%: 100 ml
  • pomidory (mogą być sparzone), bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 3 duże sztuki
  • łosoś wędzony: 150 g
  • szczypiorek: 0,5 pęczka
  • mozzarella: 185 g
  • sól, pieprz: do smaku

Przygotowanie zaczynamy od...? Zdjęcia butów, umycia rąk, pomidorów i szczypiorku.
Następnie włączamy piekarnik na 180 stopni (góra-dół), by nagrzał się w czasie przygotowań.
Kroimy pomidory w kostkę, bez gniazd nasiennych, a jajka i śmietanę mieszamy razem, doprawiając do smaku sola i pieprzem. Możemy to zrobić w misce, ubijając widelcem lub trzepaczką, ja używam Shakera firmy Tupperware, który przy pomocy kilku ruchów zamienia te  produkty w gładką masę.

Do tarty najlepsza będzie forma silikonowa, dzięki czemu łatwiej będzie ją później z tej formy wyjmować. Jeśli mamy formę metalową, należy wysmarować ją masłem, by ciasto nie przywarło. Formę wykładamy ciastem, tak, by wystawało na brzegach, ale żeby nie zwisało. Rozkładamy równomiernie łososia, na niego kładziemy pomidory. Pamiętajcie, by były bez gniazd nasiennych, ponieważ to zbyt rozmiękczy ciasto i podczas pieczenia może przywrzeć do spodu formy.


Ja zmodyfikowałam przepis Pascala i zamiast kroić mozzarellę w plastry, rwę ja na drobne kawałki i dodatkowo ścieram inny rodzaj sera. Dla kontrastu jest to ostry ser. To wszystko posypujemy szczypiorkiem i zalewamy masą z jajek i śmietany.
Jeśli ktoś jest seromaniakiem, może na wierzch położyć inne sery w plastrach.
Przyprawiając do smaku, pamiętajcie, że łosoś jest słony. Zawsze lepiej dosolić potrawę na talerzu, niż przesolić całe danie.
Tak przygotowaną tarte wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Czasem lepiej obniżyć temperaturę i piec dłużej, by masa jajeczna się ścięła i nie przypaliła od góry.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz