środa, 17 lipca 2013

Wołowina z kurkami duszona w winie z rozmarynem w sosie śmietanowym



Po włoskim weekendzie, pozostałam w klimacie ciężkiego jedzenia. Tym razem na stole wylądowała wołowina z kurkami duszona w czerwonym winie z rozmarynem w sosie śmietanowym, którą jednego dnia zaserwowałam na taghiatelle straciatella, a dziś zjem ją z gnochi.

Składniki:
500g wołowiny – może być taka na gulasz,
200g kurek,
wino czerwone wytrawne – 1 kieliszek i 1 chlust,
gałązka rozmarynu,
sól,
pieprz,
papryka sproszkowana, ostra,
kostka rosołowa wołowa,
100ml śmietanki 30%,
wybrany makaron.

Czas: 1h20min

Wykonanie:


  1. Nalej do kieliszka wino i zacznij od umycia rąk, a następnie napij się wina J
  2. Zacznij rozgrzewać wysoką patelnię lub lepszy będzie szeroki rondel, do którego masz pokrywkę.
  3. Umyj mięso i pokrój w równej wielkości kostkę. Takiej wielkości jakiej lubisz, ja kroję na 2cm x 2cm. Dzięki temu każdy kawałek będzie obsmażał i dusił się w jednakowym tempie.
    Przypraw pieprzem. Ja dla ostrości dodaję ostrą paprykę. Jeszcze nie sól. Sól wyciąga wodę i spowodowałaby, że wołowina stanie się twarda.
  4. Przyprawione mięso wrzuć do rondla na mocno rozgrzany olej.
  5. Opłucz kurki z piasku i patyczków. Ja używam do tego suszarki do sałaty firmy Tupperware, która odwirowuje wodę i dorzuć smażącej się wołowiny.
  6. Gdy wołowina będzie obsmażona z każdej strony, chluśnij winem z butelki, bo to w kieliszku jest dla Ciebie i dodaj gałązkę rozmarynu.
  7. Następnie pozwól winu trochę odparować i  zalej wszystko szklanką zimnej wody i dodaj kostkę wołową.
  8. Pod przykryciem dusić ok. 1h, mieszając od czasu do czasu. To jest czas akurat no trening na rowerze, krótką przebieżkę lub kieliszek wina i książkę.
  9. W między czasie można wstawić wodę na makaron.
  10. Po godzinie sprawdź miękkość mięsa. Gdy miękkie, zalej wszystko śmietanką i pozostawić bez przykrycia do zredukowania sosu i DOPIERO teraz doprawiać solą do smaku.
Na ugotowany, nie przelany zimną wodą makaron wykładamy wołowinę i polewamy wszystko sosem i dekorujemy natka pietruszki.

Proponuję do tego dobre włoskie czerwone wino: Brunello lub Valpolicella.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz