Po włoskim weekendzie, pozostałam w klimacie ciężkiego jedzenia.
Tym razem na stole wylądowała wołowina z kurkami duszona w czerwonym winie z
rozmarynem w sosie śmietanowym, którą jednego dnia zaserwowałam na taghiatelle
straciatella, a dziś zjem ją z gnochi.
Składniki:
500g wołowiny – może być taka na gulasz,
200g kurek,
wino czerwone wytrawne – 1 kieliszek i 1 chlust,
gałązka rozmarynu,
sól,
pieprz,
papryka sproszkowana, ostra,
kostka rosołowa wołowa,
100ml śmietanki 30%,
wybrany makaron.
200g kurek,
wino czerwone wytrawne – 1 kieliszek i 1 chlust,
gałązka rozmarynu,
sól,
pieprz,
papryka sproszkowana, ostra,
kostka rosołowa wołowa,
100ml śmietanki 30%,
wybrany makaron.
Czas: 1h20min
Wykonanie:
- Nalej do kieliszka wino i zacznij od umycia rąk, a następnie napij się wina J
- Zacznij rozgrzewać wysoką patelnię lub lepszy będzie szeroki rondel, do którego masz pokrywkę.
- Umyj mięso i pokrój w równej wielkości kostkę.
Takiej wielkości jakiej lubisz, ja kroję na 2cm x 2cm. Dzięki temu każdy kawałek
będzie obsmażał i dusił się w jednakowym tempie.
Przypraw pieprzem. Ja dla ostrości dodaję ostrą paprykę. Jeszcze nie sól. Sól wyciąga wodę i spowodowałaby, że wołowina stanie się twarda. - Przyprawione mięso wrzuć do rondla na mocno rozgrzany olej.
- Opłucz kurki z piasku i patyczków. Ja używam do tego suszarki do sałaty firmy Tupperware, która odwirowuje wodę i dorzuć smażącej się wołowiny.
- Gdy wołowina będzie obsmażona z każdej strony, chluśnij winem z butelki, bo to w kieliszku jest dla Ciebie i dodaj gałązkę rozmarynu.
- Następnie pozwól winu trochę odparować i zalej wszystko szklanką zimnej wody i dodaj kostkę wołową.
- Pod przykryciem dusić ok. 1h, mieszając od czasu do czasu. To jest czas akurat no trening na rowerze, krótką przebieżkę lub kieliszek wina i książkę.
- W między czasie można wstawić wodę na makaron.
- Po godzinie sprawdź miękkość mięsa. Gdy miękkie, zalej wszystko śmietanką i pozostawić bez przykrycia do zredukowania sosu i DOPIERO teraz doprawiać solą do smaku.
Proponuję do tego dobre włoskie czerwone wino: Brunello lub Valpolicella.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz